Kupujete novi automobil?

Chevroletovo rješenje za dotrajala vozila

Kada dođe vrijeme za rastanak

Svemu dobrom jednom dođe kraj. Sigurni smo da vam je vaš automobil pružio dugi niz godina zadovoljstva u vožnji te da vas je služio više nego dobro, ali znamo i da ćete se jednog dana od njega morati rastati.

Osim što smo zagovornici recikliranja, mi u Chevroletu poštujemo svoje zakonske obveze. Besplatno* ćemo preuzeti vaše dotrajalo vozilo, tako da će 85% vašeg starog automobila biti na neki način iskorišteno. Također možemo preuzeti i vaša Daewoo vozila.

Što kaže zakon?

Za više informacija o gospodarenju otpadnim vozilima pogledajte na slijedećem linku:

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/128820.html

Saznajte kako to funkcionira u Chevroletu:

Isporuka

Posljednji vlasnik vozila odvest će ga najbližem Chevrolet zastupniku koji sudjeluje u programu recikliranja. On će provjeriti vozilo te izdati Potvrdu o uništavanju koja je potrebna za deregistraciju.

Predobrada i postupci za smanjivanje onečišćenja

Prije svega se vadi akumulator i zračni jastuci se neutraliziraju. Zatim se uklanjaju sva ulja i druge radne tekućine (npr. ulje za kočnice, tekućine iz klima uređaja te motorno i ulje mjenjača).

Rastavljanje

Nakon toga se automobil rastavlja i komponente se ponovo prodaju kao rabljeni dijelovi ili koriste kao osnova za proizvodnju novih dijelova. Svi drugi elementi se recikliraju ako je to ekonomski isplativo.

Skladištenje

Opasni materijali se prikupljaju i otpremaju u specijalizirane centre za obnavljanje ili sigurno zbrinjavanje.

Drobilica

Predobrađene karoserije se otpremaju u drobilicu koja ih rastavlja na dijelove i razvrstava za daljnje recikliranje ili obnavljanje.

Tehnologija nakon rastavljanja u drobilici ("Post-Shredder Technology", odnosno PST)

Ti odvojeni materijali se obrađuju uporabom različitih tehnologija (magnet, vrtložna struja) s ciljem izdvajanja dijelova koji se mogu iskoristiti kao vrijedne pomoćne sirovine.

Recikliranje/Obnavljanje/Odlaganje

Dijelovi materijala iz drobilice i PST pogona mogu se reciklirati (npr. kao zamjena za ugljen u visokim pećima ili za odvod otpadnih voda) ili se obnoviti za uporabu u cementnoj industriji. Ovaj proces omogućuje obnavljanje 85% dijelova vozila i drastično smanjuje količinu otpada.

Dizajn pogodan za recikliranje

Chevroletova strategija dizajna pogodnog za recikliranje je važan element naše odgovornosti za proizvod.